iseng.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Dyner og pute - vask og vedlikehold


Her på bildet vises Gant Delia Flower sateng sengetøy.

I løpet av en natt svetter vi mye, noe som skaper fukt i madrass og i sengetøy. Der trives både bakterier og midd godt.

LUFTING OG OPPBEVARING
Som fast rutine bør du vente med å re sengen om morgenen. Slå heller opp dynen i det du står opp. På den måten får både madrass, pute og dyne luftet seg og tørket opp etter en lang natt. Dyner bør også ristes ristes hver dag, og luftes med jevne mellomrom. Pass bare på at du ikke forlater dynen og puten i direkte sollys, da det forringer trekket så vel som dunen.

VASK AV DYNER OG PUTER AV DUN
Alle dyner og puter må vaskes etter anvisning på produktet. Alle produkter skal ha påsydd etikett som viser hvordan produktet skal vaskes, samt hvilket materialinnhold varen har.
I utgangspunktet kan du holde dyner og puter fine i lang tid ved å bare riste og lufte dem ofte, samt bruke putevar som beskytter mot svette og skitt. Det anbefales ikke å banke, kjemisk rense eller støvsuge puter og dyner av dun.
Når du så skal vaske en dyne eller pute av dun, anbefales skånsom vask ved 60ºC. Bruk vaskemiddel uten enzymer, for eksempel slike som er beregnet for ull.

TØRKETROMLING AV DYNER OG PUTER AV DUN
Tørketromle dyne og pute på lav til middels varme til de er helt tørre. Legg gjerne 3-4 tennisballer i trommelen da disse hjelper til med å fordelen dunen. Det er viktig å se til at dunen blir helt tørr, slik at den ikke mugner.

HVOR OFTE BØR MAN BYTTE DYNE OG PUTE?
Ettersom man ligger på puten hver natt vil dunen etterhvert bli brutt ned. Puten blir da flatere, og fasongen endres. Avhengig av kvalitet bør man bytte pute ca hvert tredje år. Bruk alltid putevar – da varer dunputen lenger.
Dyner holder som regel lenger enn puter siden man ikke ligger oppå dem. Vanligvis regner man fem år som varighet på en dyne, men dette avhenger som alltid av opprinnelig kvalitet på produktet.

OM DUNDYNER
Kvaliteten, og dermed prisen, på en dundyne avgjøres av flere faktorer. Det er forskjell på dun og fjær, og prosentforholdet mellom disse spiller avgjørende rolle. Videre vil fyllingsgrad, selve trekket på dynen og antall kammere spille inn på pris. Sliter man med allergi må man passe på å kjøpe dyne med 100% dun, dvs at den ikke har innhold av fjær i tillegg.

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke